Varför ska jag delta?

Många föräldrar vet inte om att deras barn har löss och inte heller hur man gör för att få bort lössen. Många föräldrar som upptäcker att de har löss i familjen skäms och vill helst inte berätta det för andra föräldrar. Det leder till att barn som har löss fortsätter att smitta andra barn på skolan eller förskolan vilket gör att lössen "går runt" bland barnen och verkar omöjliga att bli av med.

Det är viktigt att veta att löss inte har något med bristande hygien att göra. Vem som helst kan drabbas. Det bästa du som förälder kan göra för att undvika att drabbas av löss är att kamma med luskam regelbundet i förebyggande syfte. Om du gör det kan du upptäcka om du har löss tidigt vilket gör det mycket lättare att bli av med lössen. Det viktiga är inte bara att du kammar utan att alla andra föräldrar i din närhet också gör det, annars är det lätt att få löss om och om igen. Det är därför det är så bra om du deltar i Avlusningsdagarna helgen mellan den 5 - 7 FEBRUARI 2021.

Hur gör jag för att delta?

Du deltar genom att kamma dina barn med en luskam under Avlusningsdagarna helgen den 5 - 7 FEBRUARI 2021. På den här siten kan du hitta information om varför det är så viktigt att luskamma för att få bukt med lössen, tips och råd om kamningsteknik och olika luskammar, samt information om huvudlöss, olika behandlingsmetoder och en produktguide (om det visar sig att du är drabbad).

Ta kontakt med din skolsköterska, förskola eller BVC för mer information.

Kom ihåg!

  • Dina barn kan ha löss utan att du märkt det. Huvudlöss är vanligare än man tror. Om du upptäcker lössen tidigt kan du bli av med problemen snabbare!

  • Om du har löss - berätta det för andra! Om fler får chansen att undersöka sina barn minskar risken att du drabbas igen.

  • Om du och alla andra föräldrar undersöker barnen samtidigt, minskar risken för stora huvudlössepidemier.